onsdag 2 april 2014

Idag är möjligheternas dag


Tillhör du de alltför många i vårt samhälle som saknar faktisk kunskap om Autism, Asperger, ADHD och andra neuropsykiatriska svårigheter? 

Kanske baserar du dina tankar om detta på sånt du tror dig veta eller sånt som andra minsann hört? 

Passa på att göra Dagen idag till dagen då du börjar samla på dig faktisk kunskap. Empirisk kunskap istället för uppfattningar från gemene man.

NP-svårigheter innebär funktionsnedsättningar inom vissa områden, och dessa KAN INTE uppfostras bort eller "skärpas till". Lika lite som en döv kan skärpa sig och lyssna eller en förlamad kan gå en liten bit. 

Nix. Dessa svårigheter kräver annorlunda pedagogik och annorlunda bemötande än gängse uppfattningar om barns behov (och vuxnas också förstås). Det kräver anpassningar i livet. 

Låt Dagen idag bli dagen då vågar utmana den gamla uppfattningen att "barn gör rätt om de vill". Börja leka med tanken att "barn gör rätt om de kan". för alla vill lyckas, men alla har inte tillräckliga förutsättningar. 

Genom träning och rätt bemötande kan dessa individer ges en möjlighet att fungera bättre i gruppen och växa upp med en god självkänsla. Tyvärr är det inte så idag. Barn som ständigt kritiseras, får skäll, straffas, inte passar in etc. bryts sakta ner inombords.

Genom ökad förståelse kan föräldrar till extra krävande barn ges avlastning i vardsgen. Genom att du förtsår att alla barn inte funkar likadant. Och gudarna sla veta att det är en utmaning. Att förstå. För den som inte har ett sådant barn inpå sig i vardagen. 

Hur vill du att barn ska känna sig i möte med dig? Hur vill du att människor i allmänhet ska känna efter möten med dig? Vad vill du att de som mött dig har med sig om tio år, när de tänker tillbaka på dig?  

Den bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan. Den näst bästa är idag. 
Låt dagen idag bli dagen då du vågar utmana dina föreställningar! 

Här finns kortfattad information att starta med! I högerspalten väljer du diagnos och börjar din resa till mer förståelse? Lycka till! 

http://www.attention-riks.se/index.php/npf1.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar